Консултации »  Процесуални въпроси »  Разноски в изпълнително дело

"Разноски в изпълнително дело"

публикувано от Ангелов на 2011-12-19 13:55:52
Здравейте,

благодаря Ви отново за бързия отговор.

В исковото производство по дело за родителска отговорност (замяна на съгласие за извеждане или по-скоро вече изведени, за съжаление post factum, деца зад граница без мое съгласие) не съм признал иска на ищцата, сега взискателка, и съм осъден да заплатя направените от нея разноски. Ако взискателкате беше ме поканила да платя или ако знаех банковата й сметка или адрес, то бих доброволно платил. В този случай едно изпълнителното дело не би имало смисъл съответно би било прекратено.

Тъй-като не съм дал основание с поведението си за завеждането му и съм готов да платя в срока за доброволно изпълнение, то не би следвало според мен да плащам с нищо не предизвиканите от мен разноски на взискателката по ИД. Би следвало да има разлика между доброволно плащане след отправена покана от взискателя и плащане след отказ на длъжника да се отзове на отправената му покана. В последния случай длъжника би следвало да заплати разноските на взискателя, тъй-като с поведението си е предизвикал завеждане на ИД. Имам обаче работа с, според мен, некомпетентна ДСИ-ка, която такава разлика очевидно не би могла да направи.

Бих желал да знам дали правилно разсъждавам и следва ли да не се присъждат разноски на взискателката по ИД, след като нямам от нея отправена покана за плащане и платя задължението си в срока за доброволно изпълнение.

Освен това, изпълнителните листи са два (две деца - две дела), но единият от тях е издаден неправомерно (ВКС отменя решението на предходната инстанция, като всяка страна си носи разноските), разпореждането за което съм обжалвал пред съда, но все още няма решение. Срещу този изп. лист съм възразил в ИД, но обжалването на разпореждането не спирало изпълнението (т.е. трябвало да платя и по този изп. лист). Искам да използвам правна защита в ИД срещу опита на взискателката за неправомерно обогатяване.

В случай че съдът обезсили атакувания от мен изпълнителен лист, то следва ли да ми се присъдят разноски в ИД по защитата срещу този изп. лист?

Благодаря Ви още веднъж за вниманието.

Ангелов
 
Отговор

публикувано на 2012-03-08 09:24:57


 dd
zaemi i cuzbina

2014-04-17 23:57:51


Zdraveite iskam da se dopitam ot edna godina sam v cuzbina v Bulgarija sam osadena ot sadija izpalnitel za zaem iskam da popitam moga li da se varna v bulgarija i posle bez problem da se varna v... още

пансиониране

2014-04-17 09:10:46


Пенсионер по болест съм до 01.05.2014 г. с право на работа и работя.На 18.04.2014 г.навършвам необходимата възраст от... още

Законна раздяла или развод

2014-04-17 01:48:46


Добър вечер! Бихте ли ми обяснили разликата между Законна раздяла и Развод (и в двата случая без взаимно... още

Възпрепятстван достъп от Домоуправител до апартамент на собственик

2014-04-16 21:57:31


Реши се от Общото събрание на блока да се постави врата с чип на входа. Бях против, което изразих на... още

Молба за освобождаване на Управител от ЕООД

2014-04-16 20:53:52


Здравейте! Управител съм на ЕООД. Собственикът се сменя. Необходима ли е молба за освобождаване от ЕООД-то... още