Консултации »  Имоти »  Декларация по чл.33 от ЗС

"Декларация по чл.33 от ЗС"

публикувано от Десислава Димитрова на 2011-10-30 10:26:27
Здравейте,
Искам да Ви помоля за съдействие относно декларация по чл.33 от ЗС.
Майка ми притежава идеална част от парцел, в който има построена къща на етап груб строеж. Историята на къщата е следната. През 1997 г майка ми слага в парцела подвижно бунгало. По -късно го узаконява и взима разрешение за строеж на бунгалото и една пристройка на гърба му. Бунгалото става основата на бъдещата къща. През 2009 г вади нов архитектурен план вече за 110 кв.м/два етажа/. В момента е застроен първия етаж на етап груб строеж и е направена плоча, за да се започне втория. По принцип всички документи със съсобствеността на парцела са уредени, с изключение на това,че съсобственика не иска да подпише декларация по чл.33 от ЗС. Пусната е нотариална покана към съсобственика, живеещ в чужбина за изкупуване на идеална част. В нея е записано, че ако събобственика не се яви, това се счита за отказ и майка ми може да продаде своята част на трето лице. Явява се пълномощник на съсобственика, на който в пълномощното не е изрично казано, че може да подпише тази декларация. По принцип съсобственика не е съгласен с предложената цена и не желае да купи частта. Нотариуса прави констативен протокол, в който описва всичко, включително и това, че до определен период пълномощника трябва да върне подписана и заверена при българския консул или местен нотариус декларация по чл.33.
Проблема е , че майка ми намери купувач за идеалната си част, но нямаме и няма да имаме подписана декларация по чл.33. Възможно ли е майка ми да подпише декларация по чл.33, че е предложила на другия съсобственик и той е отказал и така да може да продаде частта си?
Или има друга процедура?
Ако след време съсобственика заведе дело, ние имаме ли всички доказателства, че сме предложили и той да не може да го спечели?
Моля Ви за съдействие!
 
Отговор

публикувано на 2011-11-02 14:53:55


 Пуснете нова нотариална покана чрез нотариуса, при който ще изповядвате сделката. Тази нотариална покана ще е вашето доказателство, че сте поканили другите съсобственици да купят вашата част. Ако те откажат или просто не приемат да купят вашата част, можете свободно да я продавате на трети лица при условията и цената, която сте вписали в поканата. Майка ви трябва да декларира пред нотариуса, че другите съсобственици са отказали да купят нейната част при тези условия. В този случай може да продаде на прето лице идеалната си част, на само при условията и цената, вписани в поканата.
iskam da si prodam firmata

2014-04-23 14:26:31


Iskam da si prodam firmata. Neznam kak stava no zaminavam i predpochitam da q prodam още

otmiana na notarialen akt

2014-04-23 11:18:01


Kak moga da otmenq veche izdaden notarialen akt za jilishte? още

Наследство между брат и сестра

2014-04-23 10:12:01


Брат и сестра наследиха,недвижмо имущество.От брат им който почина.Ако един тях,почине какъв... още

Пълномощно за дете

2014-04-23 01:22:10


Бащата на детето ни е задържан в Чехия и все още нямам информация,за какво.С мен се свърза адвокат и до... още

Леко ПТП на кръстовище

2014-04-22 21:42:50


При навлизане на нерегулирано кръстовище днес ми отнеха предимството и ме блъснаха от лявата страна в... още