Консултации »  Имоти »  Декларация по чл.33 от ЗС

"Декларация по чл.33 от ЗС"

публикувано от Десислава Димитрова на 2011-10-30 10:26:27
Здравейте,
Искам да Ви помоля за съдействие относно декларация по чл.33 от ЗС.
Майка ми притежава идеална част от парцел, в който има построена къща на етап груб строеж. Историята на къщата е следната. През 1997 г майка ми слага в парцела подвижно бунгало. По -късно го узаконява и взима разрешение за строеж на бунгалото и една пристройка на гърба му. Бунгалото става основата на бъдещата къща. През 2009 г вади нов архитектурен план вече за 110 кв.м/два етажа/. В момента е застроен първия етаж на етап груб строеж и е направена плоча, за да се започне втория. По принцип всички документи със съсобствеността на парцела са уредени, с изключение на това,че съсобственика не иска да подпише декларация по чл.33 от ЗС. Пусната е нотариална покана към съсобственика, живеещ в чужбина за изкупуване на идеална част. В нея е записано, че ако събобственика не се яви, това се счита за отказ и майка ми може да продаде своята част на трето лице. Явява се пълномощник на съсобственика, на който в пълномощното не е изрично казано, че може да подпише тази декларация. По принцип съсобственика не е съгласен с предложената цена и не желае да купи частта. Нотариуса прави констативен протокол, в който описва всичко, включително и това, че до определен период пълномощника трябва да върне подписана и заверена при българския консул или местен нотариус декларация по чл.33.
Проблема е , че майка ми намери купувач за идеалната си част, но нямаме и няма да имаме подписана декларация по чл.33. Възможно ли е майка ми да подпише декларация по чл.33, че е предложила на другия съсобственик и той е отказал и така да може да продаде частта си?
Или има друга процедура?
Ако след време съсобственика заведе дело, ние имаме ли всички доказателства, че сме предложили и той да не може да го спечели?
Моля Ви за съдействие!
 
Отговор

публикувано на 2011-11-02 14:53:55


 Пуснете нова нотариална покана чрез нотариуса, при който ще изповядвате сделката. Тази нотариална покана ще е вашето доказателство, че сте поканили другите съсобственици да купят вашата част. Ако те откажат или просто не приемат да купят вашата част, можете свободно да я продавате на трети лица при условията и цената, която сте вписали в поканата. Майка ви трябва да декларира пред нотариуса, че другите съсобственици са отказали да купят нейната част при тези условия. В този случай може да продаде на прето лице идеалната си част, на само при условията и цената, вписани в поканата.
Наказателно дело; смърт на български гражданин в Либия

2014-04-16 15:27:07


Здравейте,казвам се Момчил Василев.През 2003 намериха майка ми мъртва в Либия, за което бе водено следствие в... още

административен съд

2014-04-16 10:22:36


здравеи те... имам глоба от 2000 лева от аг.митници.Обжалвах акта в районниа съд.одмениха ми акта.митниците... още

osvobojdavane na sydrujnik ot DZZD

2014-04-15 17:46:56


Zdraveite! Izvinqvaite, che pisha na latinica, no nqmam dr.vyzmojnost. Vyprosyt mi e Kakvo trqbva da napravq za da osvobodq sydryjnika ot DZZD. Toi izchezna i realno ne uchastva v deinostta na... още

Посредническа дейност

2014-04-15 12:38:31


Здравейте, Бих желал да попитам дали можем да развиваме онлайн дейност като посредник между инвеститори и... още

тормоз от собствено дете

2014-04-15 12:34:13


Здравейте,от около 1г.сина ни,който е тийнейджър на 17 г.е коренно променен като отношение спрямо нас,като... още